ADS

P125 Putrajaya

*

*

Keluasan Kawasan - 49KM Persegi

Bil. Daerah Mengundi - 45

Penyandang.png
PENYANDANG

Tengku Adnan Tengku Mansor

Bekas menteri Wilayah Persekutuan,
Bekas setiausaha-agung Umno

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
putrajaya.png

JANGKAAN CALON PRU15

Kerusi lama UMNO

ANALISA

Walaupun sentiasa dilihat sebagai kerusi paling selamat untuk parti yang mengetuai kerajaan (Pada 2004, Umno mendapat 88% undi), tetapi sekarang telah menjadi kes tak pasti. Sebab majoriti pengundi, pejawat kerajaan dan keluarga mereka kurang tentu siapa sebenarnya berkuasa sekarang dan bakal berkuasa selepas PRU15. Dengan itu menjadi kerusi yang sukar untuk dibaca.

Tengku Adnan

Sudah empat penggal ahli parlimen kerusi, sejak kerusi ini dibentuk pada 2004. Tetapi, Tengku Adnan hanya mendapat 49% undi pada 2018.  

Kes-kes mahkamah dimana Tengku Adnan dituduh menerima rasuah dan salah guna kuasa mengerohkan perspektif berkenaannya. Cerita-cerita berkenaan kekayaan Tengku Adnan, termasuk majlis kawin melibatkan berpuluh ribu orang awam untuk majlis perkahwinan anaknya di Putrajaya membuat orang terus mensyaki dia.  

Timbalan Ketua Umno Putrajaya Tun Faisal Ismail bin Aziz, sudah digantung sebagai ahli untuk enam tahun pada Mac 2021, dengan itu menyahkan satu-satunya lawan kepada Tengku Adnan didalam Umno untuk kerusi ini. Pada April 3, 2021, Tun Faisal menuduh Tengku Adnan melanggar etika kerana hadiri mesyuarat membincangkan penggantungannya atas dasar ada kepentingan dalam hal tersebut.


Husam Musa


Dulu calon PAS di Putrajaya pada 2013. Walaupun anak Kelantan dan pernah menang kerusi DUN dan parlimen berulang kali di negeri asalnya, nasibnya berubah selepas keluar daripada PAS dan masuk Amanah. Dia kalah kedua-dua kerusi, Parlimen Kota Bahru dan DUN Kubang Kerian, pada 2018.  

Husam mungkin dengan pengalaman pernah bertanding di Putrajaya dan melihat nasib Tengku Adnan yang semakin parah, akan tertarik untuk bertanding sekali lagi.  


Bersatu

Sebagai ketua Perikatan Nasional, Bersatu harus cuba menggunakan kuasa yang ada ditangan mereka untuk memenangi kerusi ini.

Dikatakan yang kerusi ini disimpan sebagai kerusi simpanan sekiranya Muhyiddin tidak rasa selamat sepenuhnya di Pagoh, ataupun Azmin Ali di Gombak.

Calon 1.png
Amanah

Husam Musa

Bekas ahli parlimen Kota Bahru,
Bekas setiausaha akhbar MB Kelantan Nik Aziz

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
Calon 2.png
BERSATU

N/A

N/A

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

MEDIA SOSIAL CALON

ISU KAWASAN

Issue 1.jpg

N/A

N/A

ANALISA ISU-ISU TEMPATAN

N/A

SEJARAH KEPUTUSAN UNDI

Past Result-01.png

FAKTA RINGKAS

Quick Fact-01.png

BACAAN LEBIH

RUANG DISKUSI