top of page

P148 Ayer Hitam

Keluasan Kawasan - 747KM Persegi

Bil. Daerah Mengundi - 27

Penyandang.jpg
PENYANDANG

Wee Ka Siong

Presiden MCA, Menteri Pengangkutan

  ayer hitam.png

  CALON-CALON PRU15

  ANALISA

  [DATELINE 18, NOVEMBER 2022] Kempen DAP meletak seorang calon Melayu di kerusi Johor ini tidak akan berjaya. Nampak sangat yang Sheikh Umar adalah calon yang memenuhi demografi tetapi tidak memberi persepsi pemimpin. Wee manakala bukannya calon yang bersandar kepada posisinya sebagai presiden MCA dan menteri pengangkutan. Masalah LRT tergendala untuk seminggu di Lembah Kelang seiring dengan kempen kurang memberi impak kepada prestasi Wee. Penyandang Wee menang dengan majoriti tipis dengan hanya majoriti mudah.

  [DATELINE 5 Nov, 2022] Wee (MCA-BN) akan berhadapan dengan dua pencabar, Sheikh Umar Bagharib (DAP-Pakatan) dan Muhammad Syafiz A Aziz (Bersatu-Perikatan Nasional).

  Wee menang tipis dengan hanya 43% daripada undi dibuang pada 2018. Dijangka pertandingan sengit lagi sekali, dengan kedua-dua calon utama menerima kurang daripada 45% undi dengan calon Bersatu memain peranan penentu di Ayer Hitam.

  Yang panas dibincangkan adalah samada status "Islam" calon DAP akan mengubah dinamik pertandingan biasa MCA-DAP. Selalunya calon-calon MCA berjaya di Johor sebelum PRU14 melalui sokongan padat daripada masyarakat bukan Cina, kerana DAP dianggap mempunyai sokongan kuat di kalangan orang Cina. 

  Keputusan di Ayer Hitam besar kemungkinan akan ditentukan oleh peratusan pengundi yang turun dan juga bilangan mereka yang bawah 30 tahun. 

  Wee boleh menggunakan status menteri untuk menarik lebih banyak undi. 


  Calon 1.jpg
  DAP-PH

  Sheikh Umar Bagharib Ali

  Bekas ADUN Paloh, Johor. Jawatankuasa utama DAP PUSAT

   Calon 3.jpg
   PN

   Muhammad Syafiz A Aziz

   Ketua Armada Bahagian Johor Bahru

    MEDIA SOSIAL CALON

    SEJARAH KEPUTUSAN UNDI

    Past Result-01.png

    FAKTA RINGKAS

    Quick Fact-01.png

    BACAAN LEBIH

    RUANG DISKUSI

    bottom of page