top of page

P44 Permatang Pauh

Keluasan Kawasan - 98KM Persegi

Bil. Daerah Mengundi - 28

Penyandang.jpg
PENYANDANG

Nurul Izzah Anwar

Naib-presiden PKR,
Bekas Ahli Parlimen Lembah Pantai

  permatang pauh.png

  CALON-CALON PRU15

  ANALISA

  [DATELINE: 18 November, 2022] Kali kedua Nurul Izzah bertanding di kerusi keluarga, dan dengan adanya calon PAS dan UMNO menentangnya, kebolehan untuk salah seorang mengalahkannya tipis. Nurul Izzah aktif di kawasan, dan sentiasa mempelopori program-program baru di Permatang Pauh. Usianya yang baru 42 juga meningkatkan kemungkinan mendapatkan undi 18. Dijangka penguasaan kuasa di sini oleh keluarga Anwar Ibrahim akan berterusan.

  [DATELINE: 11 November, 2022] Sudah terjawab soalan besar, samada Nurul Izzah akan bertanding. Dan kini, dialah heavy favourite untuk menang.

  Sejak zaman ayahnya [ Ibrahim Abdul Rahman, 1959-1969], tiada ahli keluarga Anwar Ibrahim yang kalah di kerusi ini. Dan tren ini tidak dijangka akan berubah.

  Mohd Zaidi (Umno-BN) kembali untuk mencabar tetapi Nurul Izzah menang 51% undi di sini, dan tiada sebab untuk pengundi tempatan mengubah pendapat tentang Zaidi. Malah, tempoh empat tahun Nurul Izzah aktif di kawasan akan meningkatkan tarikan pengundi muda, tua, laki dan perempuan kepada calon ikonik ini. 

  Calon GTA dijangka akan hilang wang deposit dalam pertandingan ini. Calon PAS-PN tidak akan hilang wang deposit tetapi peluang untuk menundukkan Nurul Izzah sangat rendah.


  Calon 1.jpg
  UMNO-BN

  Mohd Zaidi Mohd Said

  Ketua Umno Permatang Pauh.

  Calon 2018

   Calon 2.jpg
   PAS-PN

   Muhammad Fawwaz Mat Jan

   Ustaz.
   Universiti Al-Azhar, Mesir.
   Anak jati Permatang Pauh

    Calon 3.jpg
    Putra-GTA

    Nasir Othman

    -

     MEDIA SOSIAL CALON

     SEJARAH KEPUTUSAN UNDI

     Past Result-01.png

     FAKTA RINGKAS

     Quick Fact-01.png

     BACAAN LEBIH

     RUANG DISKUSI

     bottom of page