ADS

P72 Tapah

*

*

Keluasan Kawasan - 893KM Persegi

Bil. Daerah Mengundi - 37

Penyandang.png
PENYANDANG

M Saravanan

Menteri Sumber Manusia,
Timbalan Presiden MIC

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
tapah.png

JANGKAAN CALON PRU15

Kerusi lama UMNO

ANALISA

Sentiasa pertandingan yang sengit, di 2018 Saravanan berjaya dengan hanya 44% undi dan majoriti mudah kurang daripada 700. Kejayaan PKR akan ditentukan oleh calon yang dipilih. Besar kemungkinan pertandingan dua-penjuru.

M Saravanan

Timbalan Presiden MIC dan ahli parlimen tunggal partinya. Menteri sumber manusia yang tidak high profile dalam politik umum Malaysia walaupun aktif dalam politik masyarakat India.

PKR

Pada 2018, PKR melepaskan kerusi ini kepada adik baru Bersatu. Sekarang sudah pasti PKR akan bertanding, dan akan memberi laluan kepada salah seorang daripada pemimpin utama masyarakat India dalam parti. Malangnya, Timbalan Ketua Strategi Ramanan Ramakrishnan berusaha untuk menjadi calon untuk satu lagi kerusi “India” iaitu Sungai Buloh (Sebelum ini dipanggil Subang) dan Timbalan Setiausaha Agung Summugam Rengasamy adalah Ketua Cabang Padang Merbok dan ADUN Bukit Selambau di Kedah.

Calon 1.png
PKR

N/A

N/A

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

MEDIA SOSIAL CALON

ISU KAWASAN

Issue 1.png

Pengundi Orang Asli

N/A

ANALISA ISU-ISU TEMPATAN

Pengundi Orang Asli

Sejak merdeka, parti yang menguasai kerajaan pusat sentiasa mendapat undi paling banyak daripada masyarakat orang asli yang dibawah kawalan langsung Jabatan Hal-Ehwal Orang Asli.

Undi mereka memainkan peranan utama untuk memastikan calon2 MIC menang dikerusi ini ditubuhkan pada 1986. 

SEJARAH KEPUTUSAN UNDI

Past Result-01.png

FAKTA RINGKAS

Quick Fact-01.png

BACAAN LEBIH

RUANG DISKUSI